Предсрочните избори са неизбежни, констатира  председателката на БСП Корнелия Нинова

...
Предсрочните избори са неизбежни, констатира  председателката на БСП Корнелия Нинова
Коментари Харесай

Нинова след лидерската среща: Предсрочните избори са неизбежни

Предсрочните избори са неизбежни, установи  председателката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след лидерската среща, която се организира в Народното събрание. Разговорът беше сред Българска социалистическа партия, ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Български напредък ", съобщи БНР. 

От " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и " Възраждане " не участваха.

В началото на срещата Корнелия Нинова напомни, че президентът е връчил точно на Българска социалистическа партия третия мандат, тъй като в сложни моменти Българска социалистическа партия са потвърдили, че са виновна партия, която търси разговор. Тя открои четири значими въпроса – законите по Плана за възобновяване, за бюджета за 2023 година, влизането ни в Шенген и правосъдната промяна.

" От бюджета за 23-та най-вече ще пострадат хората, а явно от днешния диалог се вижда, че няма поддръжка за сформиране на държавно управление, т.е. ще отиваме на избори, т.е. до юни-юли, ще оставим страната без бюджет. Добре, това е ваша воля, почитаме решението на всички партии. Ние просто вършим опит като мандатоносител на третия мандат, който е спешен, да създадем всичко по силите си. Никой от нас не ви е приказвал за коалиция. Не сте чули такава дума, тъй като кой мисли - господин Борисов загатва коалиция. " – уточни Нинова.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов акцентира, че действително спънки и червени линии за съставянето на държавно управление няма, само че решението на конгрес на ГЕРБ да няма поддръжка при мандат на Българска социалистическа партия не може да бъде нарушено.

" Аз съм уверен, че отиваме за пети път на избори. След петия - отново същото ще се приказва, в случай че на формат, сходен, авансово не се изговори по какъв начин и по какъв метод може да бъде структурирано ново държавно управление. Сега няма по какъв начин да го подкрепим, само че аз ще беседвам с сътрудниците сходна възбрана, тъй като Българска социалистическа партия също доста се промени, не би трябвало да бъде спирачка за някакъв тип техническо, експертно, програмно, каквото и да било държавно управление в един миг. " – означи ръководителят на ГЕРБ.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ акцентира, че отиваме на следващите ненужни предварителни избори поради неналичието на разговор сред партиите в Народното събрание:

" Едни положителни предпоставки за това, че в интервала до възможните ненужни предварителни избори да имаме такова държание, че след тези предварителни избори, да имаме опция да преодолеем политическата рецесия. "

За Стефан Янев от " Български напредък " тази среща е значима, само че закъсняла

" И да се търси пресечна точка, тъй че от наша позиция, от името на " Български напредък ", още един път бих желал да поздравя всички присъстващи и да заявявам, че съгласно нас това е верният метод: разговор, разговор и отново разговор. " – сподели той.

Този следобяд Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия ще взема решение дали ще има двустранни диалози с партиите, които не отхвърлиха, че може да приказват с Българска социалистическа партия в двустранен формат. Ще се реши и вероятно дали и по кое време мандатът ще бъде върнат.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР